A bőr felépítése

Három fő rétegből áll :
  • A hám (epidermisz) a bőr felső rétege. A hámon belül legfelül a szaruréteg (stratum corneum) helyezkedik el, amely fizikai védőrétegként szolgál az olyan külső behatások ellen, mint például a hideg, az UV-sugárzás vagy a fertőzések. A hám többi rétegének leginkább az a szerepe, hogy előállítsák a bőr védőrétegét.
  • Az irha (dermisz) a bőr középső rétege, amely a külső réteg vérellátását biztosító ereket tartalmazza. Az irhában szőrtüszők, verejtékmirigyek és idegvégződések is találhatók.
  • A bőr legalsó és egyben legvastagabb rétege a bőralja (hipodermisz), amely zsírsejteket tartalmaz. A zsírsejtek energiatartalékot képeznek, és elősegítik a test hőszabályozását.
 
 
Ahhoz,hogy megfelelő terméket tudj választani,ismerned kell bőrtípusodat!
7 Fajta bőrtípust különböztethetünk meg!A Tiéd melyik?
 
Normál bőr: A normál bőr tapintása,puha és bársonyos.Nincsenek rajta ráncok,nem láthatunk tág pórusokat és egészséges,üde színe van.Rugalmas és feszes.
Száraz bőr: A száraz bőr felszíne matt,gyakran húzódik,feszül és ennek következtében viszket is.Van időszak amikor hámlik,ilyenkor tapintása érdes és durva.A száraz bőr vékonyabb mint a többi,ennek köszönhetően könnyen kipirosodik.
Zsíros bőr: fénylik és csillog.Olajos,csúszós a tapintása,tágak a pórusok és mitesszereket is láthatunk.Van olyan zsíros bőr melynek felszíne néhol szárazabb ugyan és érdes tapintású,de ettől függetlenül mitesszeres.
Vegyes bőr: jellemzője,hogy két bőrtípus találkozik.Általában a középső T vonalban zsíros a bőr,oldalt pedig normál vagy száraz.Az öregedés előre haladtával a zsíros terület egyre kisebb lesz.
Érzékeny bőr: bármely előző bőrtípus kiegészítője lehet.Talán nem is bőrtípusnak mondható,hanem egy adottságnak.Könnyen kipirul,sokkal hamarabb és intenzívebben reagál a különböző fizikai vagy kémiai behatásokra,mint más bőrtípus.
Érett bőr: elég egyértelmű látható jelei vannak.Ezek a ráncok amelyek lehetnek mimikai és biológiai ráncok.Tapintásra és látványra érezhető,hogy egyes területeken rugalmatlan és megereszkedett.
Problémás bőr:leginkább pubertás korban fordul elő.Sokszor gyulladt,fájdalmas pattanások alakulnak ki.